Pijneducatie

Ongekend veel mensen lijden aan pijn, in Nederland zijn er op dit moment 2 miljoen mensen die pijn hebben. Wanneer pijn lange tijd aanwezig is, men al veel therapieën heeft geprobeerd en er weinig resultaat wordt geboekt kan er sprake zijn van chronische pijn.  Recente studies hebben aangetoond dat er bij langdurige pijn veranderingen plaats vinden in de hersenen. Wetenschappers (Loggia et al 2015) hebben aangetoond dat bij mensen met chronische pijn het brein ‘ontstoken’ kan raken.

Bovenstaand plaatje laat zien dat meerdere hersengebieden een andere kleur hebben. Deze hersengebieden hebben veranderingen doorgemaakt ten gevolgde van langdurige pijn.

Hoe ontstaat chronische pijn?

Chronische pijn ontstaat door een normale irritatie of beschadiging aan het weefsel, zoals aan de achillespees of de hak. Alleen gaat de pijn niet meer vanzelf meer weg en is de pijn jaren later nog steeds aanwezig. Het kan zijn dat de oorspronkelijke irritatie of weefselschade volledig verdwenen is, maar dat de pijn nog aanwezig is. Op dat moment kan er sprake zijn van chronische pijn, het brein is veranderd.

Wat is pijneducatie?

Pijneducatie heeft afgelopen jaren binnen de fysiotherapie een steeds belangrijke positie gekregen. Door middel van pijneducatie leren wij u meer over hoe pijn werkt en hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Eigenlijk hebben de hersenen een soort reset nodig, helaas zijn onze hersenen geen computer met een resetknop. Het brein zal dus weer ‘getraind’ moeten worden om de pijn te verminderen. Bij Hielpijn Centrum Twente zijn wij gespecialiseerd om mensen hierbij te helpen en is het een belangrijke onderdeel van de behandeling.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×