Hielpijn – fasciitis plantaris

Wat is hielpijn / fasciitis plantaris?

Bij een fasciitis plantaris heb je pijnklachten aan de onderzijde van de hiel. De eerste stappen ’s ochtends zijn vervelend (gerelateerd aan het samentrekken van de peesplaat ’s nachts en het uitrekken bij belasting ’s ochtends), daarna nemen de klachten vaak iets af om aan het einde van de dag of ’s avonds in rust weer terug te keren.

Veelal gaat het om een ontsteking (-itis) of overbelasting (pathie) van de peesplaat. De peesplaat loopt van de hak naar de tenen en werkt als een soort schokdemper en ondersteunt tevens de voetboog.  De meest recente term is fasciopathie plantaris, aangezien er niet altijd een ontsteking te diagnosticeren is.

Wat is het verschil tussen een hielspoor en een peesplaat ontsteking van de voet?

Bij een hielspoor is er op het echobeeld of een rontgen foto een kalkspoor te zien bij de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen, dit kalkspoor zie je niet bij een peesplaat ontsteking. Hierdoor kan de behandelmethode ook veranderen om de hielpijn klacht te verhelpen. Het is ook mogelijk dat beide aanwezig zijn, dit zien wij tijdens een echo van uw voet.

Oorzaak en ontstaanswijze?

Vaak zien we bij patiënten dat er alleen sprake is van een peesplaatontsteking of overbelasting. Die overbelasting kan door allerlei factoren ontstaan: te snel opbouwen van de hardloop- of wandelafstand, lang achtereen staan, overgewicht, te zwakke voet- en rompspieren en een verkeerd stand- of afwikkelen van de voet. Veelal is het een samenhang van verschillende factoren en is het belangrijk om samen met uw therapeut te bekijken wat bij u de overbelasting heeft veroorzaakt.

Hoe stel je de diagnose?

Op basis van de pijnklachten en lichamelijk onderzoek is de diagnose vaak al te stellen. Echografisch onderzoek geeft vaak duidelijkheid of er een aanwezigheid is van een fasciopathie (overbelasting), peesplaatontsteking (fasciitis) en/of een hielspoor.

Wat kun je eraan doen?

Een bezoek aan de hielpijnpoli kan uw vermoeden bevestigen. Een “ fasciitis plantaris” kan zeer hardnekkig en moeilijk te behandelen zijn. Als richtlijn geldt: hoe langer u met deze klachten loopt, des te langer en moeilijker is het om er vanaf te komen. Tijdige behandeling is dus belangrijk!

Afhankelijk van de oorzaak bestaat de behandeling bestaat veelal uit combinaties van oefentherapie, mobilisaties, dry needling, shockwave, EPTE en podotherapeutische zolen.

hielpijn-hielspoor-hielpijncentrum twente-shockwave hielspoor-fasciitis plantaris-fysio nijverdal-fysio hellendoorn

Heeft u hielpijn of een hielspoort en wilt u een afspraak maken bij Hielpijn Centrum Twente?

U kunt zich aanmelden voor een onderzoek bij het Hielpijn Centrum Twente door te bellen naar het telefoonnummer 0548-615889. De secretaresse van ZorgSaam zal in overleg met u de afspraak inplannen. Het is ook mogelijk om het contactformulier op deze website in te vullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Bekijk onze behandelmethodes:

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×