4 november 2021

Hielpijn en leefstijl

Leefstijl is een hot topic! Dat is ook niet zo gek door de corona, maar ook omdat het aantal chronische zieken en mensen met overgewicht nog altijd stijgt. Wist je dat jouw leefstijl ook invloed heeft op jouw hielklachten? Overgewicht is zowel een risicofactor als een herstel belemmerende factor bij hielklachten zoals hielspoor en achillespeesklachten. Daarnaast heeft jouw leefstijl ook invloed op de herstelcapaciteit van jouw lichaam. 

De laatste jaren hebben wij ons als praktijk verdiept in een gezonde leefstijl en de invloed hiervan. Wij hanteren hierbij het leefstijlroer dat ontwikkeld is door de Vereniging Arts en Leefstijl. Het leefstijlroer bestaat uit zes pijlers die allen belangrijk zijn voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. De pijlers zijn beweging, voeding, slaap, ontspanning, sociaal en zingeving.

Beweging

Dat regelmatig bewegen belangrijk is, weten we allemaal. Je voelt je immers fitter en energieker en bovendien is het bewezen dat regelmatig bewegen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes vermindert. Bij hielklachten is het door de pijn soms lastig om voldoende te bewegen. Het is belangrijk om op geleide van jouw klachten wel te blijven bewegen, omdat structuren zoals je achillespees en de peesplaat gebaat zijn bij belasting. Als je niet voldoende beweegt worden de pezen minder sterk en heb je juist een groter risico op het ontwikkelen van klachten of het in stand houden hiervan. 

Voeding

De basis voor een gezond leefpatroon is kiezen voor de juiste voeding. Voedzaam eten zorgt ervoor dat je meer energie hebt, je fitter voelt en beter in je vel zit. Door te kiezen voor gezonde voeding heeft je lichaam tevens de beschikking over de juiste bouwstoffen om jouw lichaam weer te laten herstellen. Een gezonde voeding heeft daardoor ook effect op het peesherstel bij klachten zoals hielspoor en achillespeesklachten. 

Slaap

Slaap is essentieel om goed te kunnen presteren. Het bepaalt voor het grotendeel je focus en wanneer je slecht slaapt heeft dit tevens invloed op je eet- en beweeggedrag. In je slaap gaat je lichaam over op de reparatie modus en herstelt je lichaam van alle inspanningen.

Ontspanning

Ons brein raakt geblokkeerd door een overvloed aan prikkels en dit heeft niet alleen gevolgen voor onze productiviteit en creativiteit, maar ook voor onze gezondheid. Regelmatig ontspannen zonder te veel prikkels is daarom erg belangrijk.

Sociaal

Wij mensen zijn de meest sociale wezens op deze planeet. Sociale connecties zijn heel belangrijk voor onze emotionele en fysieke gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat vriendschappen een grote invloed hebben op ons geluk en de kwaliteit van leven.

Zingeving

Zingeving heeft alles te maken met dat wat je leven betekenis geeft. Wat is echt belangrijk en waarvoor ben je dankbaar? Zingeving zorgt er niet alleen voor dat je met een goed gevoel op staat maar dat je ook gedurende de dag voldoende positieve energie en levenslust hebt en met datzelfde gevoel in bed stapt.

 

Heb je langdurige hielklachten? Kijk dan ook eens naar welke aanpassingen jij kunt maken in jouw leefstijl om zodoende jouw herstel te optimaliseren. Hieronder zie je een afbeelding van het leefstijlroer met alle pijlers. Bij elke pijler staan een aantal adviezen en tips die jij kunt proberen. 

 

 

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×